Herkenbare vragen voor veel moeders

“Is er nog een moment dat mijn kindje niet aan mijn borst drinkt vandaag?”
“Hoe weet ik nu of mijn kindje genoeg melk binnen krijgt?”
“Heb ik wel voldoende voeding?”

Allemaal goede en herkenbare vragen voor veel moeders. Hieronder geef ik je het antwoord hierop.

Stuwing in je borsten

Zo rond de derde of vierde dag na de bevalling (soms wat later door omstandigheden) ontstaat er meestal voor het eerst stuwing in de borsten. Je borsten voelen vol en het voelt alsof er veel melk in je borsten zit; dit is het moment dat je melkproductie toeneemt. Tot nu toe hebben je borst namelijk alleen de eerste moedermelk, het colostrum, geproduceerd. Stuwing is heel normaal en kan ook voorkomen op bepaalde momenten van de dag, bijvoorbeeld in de ochtend. Dit gebeurt omdat ’s nachts het hormoon prolactine, dat zorgt voor de melkaanmaak, een piek bereikt. Je kunt bijvoorbeeld ook stuwing ervaren als je kindje een voeding heeft overgeslagen. Op deze momenten van stuwing zul je niet snel denken dat je kindje te weinig melk binnenkrijgt.

Regeldagen maken meer melk

Maar dan, net nu de borstvoeding goed begint te lopen en jij en je kindje een beetje een ritme hebben gevonden wil je kindje zo ongeveer elk uur aan de borst. Hij of zij is huilerig en onrustig en lijkt niet tevreden te zijn. Ook kan je kindje onrustiger slapen. Je borsten voelen slap en soms beurs aan, alsof er geen melk meer in zit. Het is goed om je te bedenken dat je borsten op deze dagen juist meer melk aanmaken. Ook is het zo dat je borsten in principe nooit helemaal leeg zijn, dus je hebt juist wel voldoende voeding.

Help! Ik heb te weinig borstvoeding!

Wanneer heeft mijn kindje een regeldag?

Je herkent een regeldag aan de symptomen die ik eerder heb genoemd. Meestal heeft je kindje een groeispurt of komt in een nieuwe ontwikkelingsfase. Maar het lastige hieraan is dat je kindje ook om een andere reden onrustig kan zijn en vaker aan de borst wil drinken; bijvoorbeeld als hij of zij tandjes krijgt of grieperig is. De uitkomst blijft hetzelfde; je kindje wil vaker dan je gewend bent aan de borst en wil graag bij jou zijn.

Regeldagen zie je meestal rond dag 10 tot 14, rond de 3 weken, rond de 6 weken, rond de 3 maanden en rond de 6 maanden. Ook regelt je kindje zelf de melkproductie als die wat teruggelopen is. Een regeldag, is zoals het woord al zegt, meestal na een dag (of twee) weer voorbij. Dan zijn jullie weer helemaal op elkaar afgestemd!

Hoe weet ik of mijn kindje genoeg melk binnenkrijgt?

Kijk naar je kindje! Is hij of zij tevreden na de voeding, dan zal de hoeveelheid melk op dat moment waarschijnlijk genoeg zijn. Op een regeldag is dit natuurlijk lastig te bepalen. Maar er zijn behalve tevreden zijn nog andere dingen waar je naar kan kijken; groeit je kindje goed? Heeft je kindje goede volle plasluiers? Het aantal plasluiers verschilt met de leeftijd van je kindje. Voor een pasgeboren baby is het al voldoende als hij of zij één keer in de 24 uur plast, terwijl je bij een baby van 6 maanden het liefst ziet dat hij of zij meerdere volle plasluiers op een dag heeft.

Mama moment

Pfoe, zo’n regeldag kan behoorlijk vermoeiend zijn. Geef je eraan over, meer kun je niet doen. Ook met een rondrennende peuter gaat dit je lukken. Zet even een gezellig filmpje aan of lees samen een boekje tijdens de voeding. Maak er jouw mama moment van; maak een hoekje voor jezelf met een kop thee, lekkere koekjes en chocola (lees: een heel goed excuus om even langs de chocolaterie te gaan). En bedenk je; je doet het super goed, jullie komen vanzelf weer in balans!

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • 09 mei 2024

  Ervaring van Annebel

  Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

  Lees verder

 • 25 april 2024

  Ervaring van Ilonka

  Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

  Lees verder

 • 18 april 2024

  Ervaring van Lysanne

  Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

  Lees verder

 • 19 oktober 2023

  Ervaring van Kiki

  Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

  Lees verder

 • 06 juli 2023

  Ervaring van Iris

  Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

  Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

 • 26 januari 2024

  Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

 • 13 juni 2023

  Borstvoeding tijdens de warme dagen

 • 06 maart 2023

  Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

 • 03 maart 2022

  Koemelkallergie en borstvoeding