Direct na de geboorte

In de ideale situatie, word je baby direct op je buik gelegd als hij of zij ter wereld komt. Het liefste huid-op-huid zodat je meteen kennis kan maken met je baby én je baby met jou (jullie). Het mooiste is als dit huid-op-huidcontact minimaal een uur ongestoord kan plaatsvinden. Het wegen van je baby en andere onderzoeken laten bij voorkeur even op zich wachten. Afhankelijk van hoe je bevalling is gegaan, bijvoorbeeld met of zonder complicaties of pijnmedicatie, zal je baby zelf op zoek gaan naar de borst. Lukt dit nog niet, dan kun je je baby helpen door hem of haar wat dichter bij je borst te leggen. De baby zal je borst ruiken en wellicht al gaan snuffelen en likken. Voor je het weet hapt je baby aan, aan de borst, dit kan hij of zij in principe zelf!

De eerste 24 uur na de geboorte gaan super snel voorbij, door alles wat er is gebeurd en wellicht is er al bezoek dat langs wil komen. Wees je er bewust van dat het heel fijn en belangrijk is dicht bij elkaar te blijven, veel huid-op-huidcontact toe te passen en samen bij te komen van de bevalling.

De tweede 24 uur: een actievere baby of juist niet

De meeste baby’s worden de tweede 24 uur wat actiever, met name omdat je zult zien dat de voedingen vaker zullen plaatsvinden dan tijdens de eerste dag. Je zult merken dat je baby echt wakker is tussendoor en dit afwisselt met slaapmomenten. Je baby gaat dus vaker op zoek naar de borst, probeer je hieraan over te geven en dit toe te laten. En wat is er nu heerlijker dan ongestoord met je baby (huid-op-huid) te knuffelen en aan te leggen wanneer nodig?

Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

Maar wat is nu vaker voeden, aan hoeveel voedingen kun je dan denken? Dit kan wel twaalf keer of meer zijn; weet dus dat dit normaal is en dat het zeker niet zo is dat je te weinig voeding in je borsten hebt. Als je je kindje zo min mogelijk probeert te helpen met aanleggen (soms is dit uiteraard wel handig) dan zal hij zich de volgende voeding beter herinneren hoe alles moet. De reflexen en het instinct zijn immers aangeboren en al doende leert men.

Soms zie je dat baby’s echt nog wat slaperig zijn deze tweede dag, soms komt dit door hoe de bevalling is gegaan of door medicatiegebruik tijdens de bevalling. Soms voelen kindjes zich nog wat misselijk (spuugbelletjes blazen, kokhalzen, een mondje vruchtwater spugen) en zijn ze nog niet zo te interesseren voor de borst. Als wij zelf misselijk zijn, hebben we ook geen zin om een glas melk leeg te drinken zeg ik altijd maar. Je zult merken dat de misselijkheid wat wegebt naarmate de tweede 24 uur verder vordert. Als je kindje wat slaperig of misselijk is, dan is het wel belangrijk om elke drie uur je kindje wakker te maken, de borst aan te bieden en te kijken wat er gebeurd. Anders kan het zijn dat hij of zij niet genoeg voeding binnenkrijgt en dan kom je als het ware een beetje in een cirkeltje terecht. Je baby is dan te slaperig om uit zichzelf wakker te kunnen worden. Soms wordt een slaperig kindje juist wakker van een druppeltje colostrum (de eerste moedermelk).

Dorstige draakjes en mamahonger

De tweede nacht; waar je als moeder de eerste nacht nog vol met adrenaline zat, ben je nu vooral moe en wil je lekker slapen. Voor je baby is het omgedraaid; hij zal juist deze nacht meer wakker zijn en dorst hebben naar je borst. Waarom is dit nu zo? Bedenk je vooral dat je baby ongeveer negen maanden lang lekker bij jou in de buik heeft gezeten; bloot, in een badje van 37 graden op en neer gehobbeld heeft. Wanneer hij om zich heen voelde, was hij begrenst. Hij hoorde jouw vertrouwde hartslag maar ook de stem van papa en mama. Nu is hij uit je buik, met kleren aan en ‘moet’ hij op zijn rug in een wiegje slapen. Waarschijnlijk zijn het drukke dagen geweest met allemaal verschillende geluiden en mensen die hem vast hebben gehad. Als hij na de borstvoeding lekker bij je in slaap is gevallen wordt hij van de borst gehaald om hem in zijn bedje te leggen waar hij duidelijk laat merken dat hij het hier niet mee eens is!

En dan? Telkens een klein slokje aan de borst, of direct weer stil zijn als je baby bij je neer wordt gelegd is normaal gedrag. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat er te weinig melk is. Maar op dit moment heeft je kleintje vooral mamahonger! Hij wil bij je zijn omdat hij jou en het gevoel van de baarmoeder mist en moet wennen aan alle nieuwe dingen om hem heen. Bovendien is het bijna voortdurend zuigen aan de borst in deze nacht een goede stimulans voor je hormonen en dus voor je melkproductie.

Enkele druppels colostrum

Maak je vooral geen zorgen om je melkproductie. In de eerste dagen is het normaal dat er nog niet veel melk uit je borsten komt. Je baby heeft genoeg reserves meegekregen vanuit jouw baarmoeder. Daarbij is het maagje van je baby nog niet zo groot, denk aan de grootte van een knikker. Enkele druppels colostrum geven hem of haar al voldoende voedingswaarde. Rond de derde of de vierde dag na de bevalling zul je merken dat je borsten wat voller worden en kun je stuwing gaan ervaren. Soms komen deze stuwingsdagen wat later, bijvoorbeeld wanneer de bevalling heeft plaatsgevonden door middel van een keizersnede of wanneer sprake was van ruimer bloedverlies tijdens de bevalling.

Slaapcycli, warmte en rust

Het is fijn om te weten dat je baby verschillende slaapcycli doorloopt. Als hij of zij net lekker na een goede voeding aan de borst in slaap is gevallen is het handig te wachten met je kindje terug te leggen tot hij of zij in een wat diepere slaap is gevallen. Dan heb je minder kans dat je kindje wakker wordt als je hem wil verplaatsen naar zijn bedje. In een diepere slaap wordt hij niet makkelijk opnieuw wakker om te zoeken naar je borst, je ziet geen beweging onder zijn oogleden en hij heeft een rustige en stille ademhaling.

Een lekker voorverwarmd bedje is natuurlijk heerlijk, dit kun je doen door kruikjes onder het dekentje te leggen zodat het bedje lekker opwarmt terwijl je baby bij je ligt te drinken. Als het tijd is om weer in het bedje terug te gaan, haal de kruikjes dan vlak ervoor uit bed, leg je kindje onder het dekentje en de kruikjes op de deken. Eventueel met een doek over de kruikjes heen, zodat de warmte lekker in het bedje blijft. Stop het dekentje strak in, zodat je kindje als het ware begrenzing voelt en rust ervaart.

Wat te doen; de remedie

Zoals hierboven beschreven kun je een aantal praktische dingen doen, daarnaast kun je je het beste overgeven aan deze nacht. Alhoewel ieder kindje anders is, heeft het gedrag van je kleintje een reden en het komt vanzelf goed. Heb vertrouwen in je melkproductie en probeer dus niet te snel bijvoeding te geven (door middel van gekolfde moedermelk of kunstvoeding) omdat dit juist de stimulatie aan de borst kan verstoren. Probeer na deze nacht overdag wat slaap te pakken, en ja…, dan is ook dit cliché waar: “slapen als de baby slaapt”.

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • 09 mei 2024

    Ervaring van Annebel

    Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

    Lees verder

  • 25 april 2024

    Ervaring van Ilonka

    Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

    Lees verder

  • 18 april 2024

    Ervaring van Lysanne

    Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

    Lees verder

  • 19 oktober 2023

    Ervaring van Kiki

    Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

    Lees verder

  • 06 juli 2023

    Ervaring van Iris

    Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

    Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

  • 26 januari 2024

    Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

  • 13 juni 2023

    Borstvoeding tijdens de warme dagen

  • 06 maart 2023

    Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

  • 03 maart 2022

    Koemelkallergie en borstvoeding