Kies hieronder een onderwerp

Het is voor Bij mam belangrijk dat moeders goed worden ingelicht en de gelegenheid krijgen om alle vragen te stellen. Bekijk hieronder een aantal veelgestelde vragen.

 • Hoe weet ik of mijn kindje genoeg gedronken heeft aan de borst?

  Als je kindje genoeg melk gedronken heeft aan de borst zal hij of zij vanzelf de borst loslaten. Ziet je kindje er dan tevreden en voldaan uit? Dan heeft hij of zij voor dat moment genoeg. Is je kindje nog niet tevreden? Leg hem of haar dan aan de andere borst aan.

 • Maak ik bij een twee- of een drieling ook melk voor twee of drie kindjes?

  Jazeker! Je lichaam past zich hier volledig op aan. In het begin heb je vaak wat extra hulp nodig met het op gang brengen van (voldoende) voeding door aanvullend te kolven.

 • Moet ik mijn kindje laten boeren na de borstvoeding?

  In principe hoef je je kindje niet te laten boeren na de voeding omdat hij of zij aan de borst een vacuüm maakt. Maar soms drinkt je kleintje onrustig en hapt het een beetje lucht binnen. Soms trappelt je kindje dan met zijn beentjes of drinkt onrustig verder. Dan kun je hem of haar tussendoor een boertje laten doen en/of na de volledige borstvoeding.

 • Heb ik wel genoeg melk?

  Dit is een veelvoorkomende vraag en best een lastige om te beantwoorden. Je ziet namelijk niet wat je kindje drinkt. Let erop dat je kindje tevreden is na de voeding, hij of zij genoeg poept en plast en goed groeit! Voor meer informatie over dit onderwerp kun je mijn blog: “Help! Ik heb te weinig voeding!” eens lezen.

 • Wat kan ik doen tegen pijnlijke tepels?

  Belangrijk is te achterhalen waarom je pijnlijke tepels hebt, er kunnen namelijk veel verschillende redenen zijn. Het kan zo zijn dat je kindje niet helemaal goed aan de borst ligt, maar het kan ook dat je bijvoorbeeld last hebt van een schimmelinfectie. Raadpleeg daarom altijd een lactatiekundige als je klachten hebt!

  Daarnaast kun je bijvoorbeeld pure lanoline gebruiken en/of multi mam kompressen als je tepels rood of beschadigd zijn.

 • Wanneer raadpleeg ik een lactatiekundige?

  Je kunt altijd bij een lactatiekundige terecht als je vragen hebt over borstvoeding, ook tijdens je zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een telefonisch consult of een consult aan huis. Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden kun je kijken bij consultatie.

 • Wordt lactatiekundige hulp vergoed door de zorgverzekeraar?

  Ik ben een International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) gecertificeerde lactatiekundige en lid van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Dit zorgt er samen voor dat je de kosten wellicht kunt terugvragen van je zorgverzekeraar. Wat en welk bedrag er precies vergoed wordt is namelijk per zorgverzekeraar verschillend. Om te checken of jouw zorgverzekeraar de zorg vergoed kun je kijken bij tarieven en vergoeding.

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • 09 mei 2024

  Ervaring van Annebel

  Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

  Lees verder

 • 25 april 2024

  Ervaring van Ilonka

  Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

  Lees verder

 • 18 april 2024

  Ervaring van Lysanne

  Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

  Lees verder

 • 19 oktober 2023

  Ervaring van Kiki

  Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

  Lees verder

 • 06 juli 2023

  Ervaring van Iris

  Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

  Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

 • 26 januari 2024

  Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

 • 13 juni 2023

  Borstvoeding tijdens de warme dagen

 • 06 maart 2023

  Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

 • 03 maart 2022

  Koemelkallergie en borstvoeding