Kies hieronder een onderwerp
Het is voor Bij mam belangrijk dat moeders goed worden ingelicht en de gelegenheid krijgen om alle vragen te stellen. Bekijk hieronder een aantal veelgestelde vragen.
-
Hoe weet ik of mijn kindje genoeg gedronken heeft aan de borst?
Als je kindje genoeg melk gedronken heeft aan de borst zal hij of zij vanzelf de borst loslaten. Ziet je kindje er dan tevreden en voldaan uit? Dan heeft hij of zij voor dat moment genoeg. Is je kindje nog niet tevreden? Leg hem of haar dan aan de andere borst aan.
-
Maak ik bij een twee- of een drieling ook melk voor twee of drie kindjes?
Jazeker! Je lichaam past zich hier volledig op aan. In het begin heb je vaak wat extra hulp nodig met het op gang brengen van (voldoende) voeding door aanvullend te kolven.
-
Moet ik mijn kindje laten boeren na de borstvoeding?
In principe hoef je je kindje niet te laten boeren na de voeding omdat hij of zij aan de borst een vacuüm maakt. Maar soms drinkt je kleintje onrustig en hapt het een beetje lucht binnen. Soms trappelt je kindje dan met zijn beentjes of drinkt onrustig verder. Dan kun je hem of haar tussendoor een boertje laten doen en/of na de volledige borstvoeding.
-
Heb ik wel genoeg melk?
Dit is een veelvoorkomende vraag en best een lastige om te beantwoorden. Je ziet namelijk niet wat je kindje drinkt. Let erop dat je kindje tevreden is na de voeding, hij of zij genoeg poept en plast en goed groeit! Voor meer informatie over dit onderwerp kun je mijn blog: “Help! Ik heb te weinig voeding!” eens lezen.
-
Wat kan ik doen tegen pijnlijke tepels?
Belangrijk is te achterhalen waarom je pijnlijke tepels hebt, er kunnen namelijk veel verschillende redenen zijn. Het kan zo zijn dat je kindje niet helemaal goed aan de borst ligt, maar het kan ook dat je bijvoorbeeld last hebt van een schimmelinfectie. Raadpleeg daarom altijd een lactatiekundige als je klachten hebt!
Daarnaast kun je bijvoorbeeld pure lanoline gebruiken en/of multi mam kompressen als je tepels rood of beschadigd zijn.
-
Wanneer raadpleeg ik een lactatiekundige?
Je kunt altijd bij een lactatiekundige terecht als je vragen hebt over borstvoeding, ook tijdens je zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een telefonisch consult of een consult aan huis. Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden kun je kijken bij consultatie.
-
Wordt lactatiekundige hulp vergoed door de zorgverzekeraar?
Ik ben een International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) gecertificeerde lactatiekundige en lid van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Dit zorgt er samen voor dat je de kosten wellicht kunt terugvragen van je zorgverzekeraar. Wat en welk bedrag er precies vergoed wordt is namelijk per zorgverzekeraar verschillend. Om te checken of jouw zorgverzekeraar de zorg vergoed kun je kijken bij tarieven en vergoeding.