Melkproductie en de duur van je borstvoedingsperiode

Hoe je de borstvoeding afbouwt is onder andere afhankelijk van je melkproductie en de periode dat je al borstvoeding geeft. Geef je net een aantal dagen borstvoeding, dan kun je over het algemeen sneller stoppen dan wanneer je al een langere tijd borstvoeding geeft. Dit geldt voor zowel live voeden aan de borst als voor het kolven.

De reden van afbouwen

Bedenk voor jezelf wat de precieze reden is van afbouwen; is dit omdat de borstvoeding niet zo loopt zoals jullie graag zouden willen? Of omdat je gaat werken? Dan is het misschien niet direct nodig om volledig af te bouwen danwel te stoppen. Het kan fijn zijn eerst advies, tips en ondersteuning te vragen aan mij, de lactatiekundige. Er zijn namelijk meer wegen naar Rome! Wellicht is het mogelijk om bijvoorbeeld twee voedingen (ochtend- en avondvoeding) live aan de borst te blijven geven terwijl je de rest van de voedingen kunstvoeding geeft.

Afbouwen: met beleid

Wil je wel volledig afbouwen? Ook dat kan natuurlijk! Het is vooral belangrijk dat je met beleid afbouwt, zo voorkom je dat je een borstontsteking krijgt. Als je al langere tijd borstvoeding geeft, dan kun je beginnen met het afbouwen van een voeding die voor jullie het minst fijn is, dit is vaak de voeding rond etenstijd of de voeding net voor de nacht. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kun je deze voeding vervangen door vaste voeding of door een flesje met kunstvoeding. Als dit zo’n dag of drie goed gaat, soms duurt dit een week, kun je een volgende voeding afbouwen. Het is belangrijk dat de voeding die je afbouwt niet aansluit op de vorige voeding. Zo kom je op een gegeven moment in een soort ‘om en om’ schema en uiteindelijk bouw je volledig af.

“Food under one is just for fun”

Wanneer je vanaf zes maanden een borstvoedingssessie vervangt door vaste voeding, wees je er dan van bewust dat dit sowieso leidt tot een teruglopende melkproductie omdat de borst minder vaak geleegd wordt. Voor een kindje tot één jaar geldt borstvoeding nog steeds als de hoofdvoeding; daarnaast kan andere (vaste) voeding worden aangeboden.

Soms krijgen kindjes vanzelf minder interesse in de borst, vaak is dat in de periode dat ze andere voeding aangeboden krijgen, maar dit is per kindje verschillend. Het kan ook enkele jaren duren als je zelf als moeder niet actief afbouwt.

Pfoe, verlichting… de druk is eraf!

Soms wordt geadviseerd om alleen de druk van je borsten af te kolven ter verlichting wanneer je wilt afbouwen of stoppen met de borstvoeding. Dit is niet altijd een goed idee, omdat op deze manier de borst niet goed geleegd wordt en er kans is dat er melk in de borst achterblijft. Deze melkstase kan leiden tot een borstontsteking. Als je er voor kiest om alleen de druk eraf te kolven, zorg dan dat je je borsten één keer per 24 uur helemaal leegkolft, zodat je de kans op een borstontsteking verkleind. Natuurlijk kun je ook hierin altijd advies vragen aan een lactatiekundige.

Praktische en comfortabele tips

Omdat je borsten tijdens het afbouwen oncomfortabel (vol) kunnen voelen, heb ik een aantal tips die kunnen helpen om dit gevoel te verminderen en het risico op een borstontsteking te verkleinen.

Tip 1: warme douche

Een warme douche kan erg fijn voelen en zorgt tegelijkertijd voor ontspanning.

Tip 2: koude kompressen

Koude kompressen (of washandjes) op je borsten kunnen verlichting geven (lees: géén icepacks want hierdoor gaan de melkkanaaltjes dicht en kunnen deze verstopt raken).

Tip 3: stevige BH

Een stevige (maar niet te strakke) BH dragen kan comfort bieden.

Tip 4: praat erover

Je gevoelens kunnen tijdens het afbouwen van de borstvoeding veranderen, je kunt je verdrietig voelen. Dit komt ook door de switch die je hormonen op dat moment maken. Het is heel normaal, praat erover en weet dat je niet de enige mama bent die dit voelt.

Tip 5: maak je geen zorgen

Bedenk je dat je het super goed hebt gedaan en dat je je baby nog steeds heel veel liefde geeft, maar dan op een andere manier!

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • 09 mei 2024

    Ervaring van Annebel

    Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

    Lees verder

  • 25 april 2024

    Ervaring van Ilonka

    Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

    Lees verder

  • 18 april 2024

    Ervaring van Lysanne

    Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

    Lees verder

  • 19 oktober 2023

    Ervaring van Kiki

    Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

    Lees verder

  • 06 juli 2023

    Ervaring van Iris

    Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

    Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

  • 26 januari 2024

    Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

  • 13 juni 2023

    Borstvoeding tijdens de warme dagen

  • 06 maart 2023

    Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

  • 03 maart 2022

    Koemelkallergie en borstvoeding