Dorst aan de borst hitteplan

Het zit er toch echt aan te komen; het mooie zonnige weer! We hebben er allemaal zin in, alleen al als ik naar de foto kijk bij dit blogartikel dan word ik blij. Geen geshopte foto of filter, dit is puur natuur borstvoeding in het zonnetje!

Tijdens de warmte zal jouw baby vaker om voeding vragen en dit is heel normaal. Hieronder lees je wat je kunt doen om te zorgen dat je kleintje voldoende voeding binnenkrijgt, maar vooral ook wat je niet moet doen. En hoe zorg je nu goed voor jezelf?

Borstvoeding met stip op nummer één

Tijdens de warmere dagen maar ook tijdens een echte hittegolf blijft de remedie: aanleggen, aanleggen, aanleggen. Op deze manier krijgt je kindje voldoende melk en dus vocht en voedingsstoffen binnen. Extra water geven aan je kindje of borstvoeding aanlengen met water, is niet het advies en juist onverstandig om te doen. Zo krijgt hij of zij minder voedingsstoffen binnen en raakt je melkproductie in de war. Waarom, zul je je misschien bij dat laatste afvragen. Aan de ene kant drinkt je kleintje bij de toevoeging van water, op een lepeltje of in een spuitje of fles, minder direct aan je borst, waardoor de borst minder gestimuleerd wordt. Aan de andere kant heeft hij of zij een verzadigd gevoel van water en zal daardoor minder borstvoeding vragen. Hierdoor daalt je productie en dat is juist niet de bedoeling.

Borstvoeding bestaat voornamelijk uit water

Een leuk weetje over de samenstelling van borstvoeding: het bestaat al voor meer dan 80% uit water. Als je je dat bedenkt, is de toevoeging van water eigenlijk heel onlogisch. Daarnaast bestaat moedermelk uit onder andere micronutriënten, koolhydraten, vetten en eiwitten. De samenstelling van moedermelk en dus van deze stoffen, verschilt per moeder, per tijdstip van de dag, de fase van de lactatie, of het gaat om het begin of het einde van de voeding. Ook de duur van de zwangerschap, een eerste kindje, of het krijgen van meerdere kindjes heeft invloed op de samenstelling. Mooi hè, hoe moeder natuur dit heeft bedacht!

Borstvoeding bestaat voor 80% uit water

Meer voedingen en meer kleine slokjes

Ieder kindje is anders, zo ook elke borst en elke mama. Je kunt weinig merken tijdens de warmte als het gaat om de borstvoeding en soms past het zich als het ware vanzelf aan. Maar je kindje kan ook om meer voedingen per dag vragen of meer kleine slokjes willen drinken, als tussendoortje. Alles kan en alles is normaal.

Voor jou als mama is het óók belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt, voor je eigen lijf an sich, maar ook om voldoende borstvoeding te kunnen maken en daarmee je productie op peil te houden.

Omdat het natuurlijk warm is en je je kleintje waarschijnlijk vaker bij je hebt voor de voeding, kan het handig zijn een hydrofiel luier tussen jullie in te leggen. Op deze manier plakken jullie minder aan elkaar vast en kan het voedingsmoment aangenamer zijn.

Plasluiers: hoe, wat en waarom?

Hoe weet je nou of je kindje voldoende binnenkrijgt? Want dit zie je natuurlijk niet aan de hoeveelheid melk wanneer je live borstvoeding geeft. Normaliter merk je dit natuurlijk als je kindje wel of niet tevreden is na de voeding, het aankomen in gewicht en daarbij voldoende plasluiers. Tijdens het warme weer kan je kindje minder tevreden zijn dan anders, zoals gezegd meer slokjes willen drinken maar ook ongemak van de warmte ervaren. Soms is lastig te bepalen wat nu wat is.

Een goede graadmeter is zoals gezegd voldoende plasluiers. Op dag één en dag twee in de kraamweek is dit één tot twee natte luiers, daarna is het hebben van drie plasluiers (of meer) per 24 uur normaal. Ook is het belangrijk te letten op de kleur van de urine, deze moet eigenlijk bijna kleurloos zijn. Donkere urine wijst op (te) weinig vochtinname. Bij jonge baby’s zie je ook wel eens uraten, oranje/roze vlekjes, in de luier. Dit zijn urinekristallen die uitgeplast worden als je kleintje te weinig vocht binnenkrijgt. Vind je het in het begin lastig om te zien of je kindje heeft geplast? Kijk dan goed naar de luier, want bijna alle merken luiers hebben tegenwoordig een geel streepje aan de buitenkant van de luier. Als dit streepje (gedeeltelijk) blauw wordt, dan heeft je kindje geplast. Superhandig!

Tips voor mama

Onderstaande tips kunnen je helpen voldoende vocht en voedingsstoffen binnen te krijgen tijdens de warme dagen. Het allerbelangrijkste; maak je vooral niet teveel zorgen, geniet samen van het zonnetje en deze heerlijke tijd!

8 tips voor borstvoeding tijdens de warme dagen

Tip 1

Drink naar behoefte en probeer hierin ongeveer 1.5 liter per dag (of meer als dit nodig is) aan te houden.

Tip 2

Zet een (thermos)fles neer met bijvoorbeeld limoen- of citroenwater, schijfje sinaasappel erin en rozemarijn, iets dat smaak geeft en koel blijft. Als je met jezelf afspreekt dat de fles aan het einde van de dag leeg moet zijn (naast wat je verder nog drinkt of eet aan vocht) dan heb je zo weer een halve liter te pakken!

Tip 3

Drink tijdens elk voedingsmoment, zo ‘vergeet’ je niet te drinken.

Tip 4

Drink vaak kleine slokjes, eet fruit of neem een bakje yoghurt. Dit is tenslotte ook vocht.

Tip 5

Voel je je goed en is je urine lichtgeel ofwel helder? Dan is er genoeg vocht in je lichaam aanwezig. Merk je dat je weinig plast of is je urine donkerder van kleur dan normaal? Dan mag er nog een glaasje bij!

Tip 6

Vermijd frisdranken met veel suiker, suiker maakt slap en moe.

Tip 7

Ook al heb je met de warmte vaak minder zin om te eten, toch is dit belangrijk om je minder slap te voelen. Borstvoeding vraagt immers energie van je lijf.

Tip 8

Geen zin in warm eten? Maak dan een maaltijdsalade of fruitsalade, lekker en gezond!

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • 09 mei 2024

    Ervaring van Annebel

    Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

    Lees verder

  • 25 april 2024

    Ervaring van Ilonka

    Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

    Lees verder

  • 18 april 2024

    Ervaring van Lysanne

    Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

    Lees verder

  • 19 oktober 2023

    Ervaring van Kiki

    Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

    Lees verder

  • 06 juli 2023

    Ervaring van Iris

    Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

    Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

  • 26 januari 2024

    Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

  • 13 juni 2023

    Borstvoeding tijdens de warme dagen

  • 06 maart 2023

    Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

  • 03 maart 2022

    Koemelkallergie en borstvoeding