Wat kun je tegen tepelkloven doen?

Je herkent het vast: van eerder in je borstvoedingsperiode, of misschien heb je er op dit moment wel last van; tepelkloven. Ik vertel in dit blogartikel hoe tepelkloven ontstaan en wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaan tepelkloven?

De meeste tepelkloven ontstaan door verkeerd aanleggen; je kindje neemt dan een te kleine hap en zuigt daardoor op het puntje van de tepel. Of je kindje neemt wel een grote hap maar duwt de tepel vervolgens naar voren in de mond. Hierdoor komt jouw tepel tegen zijn of haar harde gehemelte in plaats van het zachte gehemelte en dit veroorzaakt wrijving.

Er kan ook een andere oorzaak zijn; bijvoorbeeld een kort tongriempje bij je kindje. Hij of zij is dan niet in staat om een grote hap te nemen en de tepel goed vast te houden. Vaak zie je dan een kloof dwars op de tepel ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt zo cliché, maar het is wel waar! Begin daarom bij het begin; probeer het aanleggen waar nodig te corrigeren en neem de tijd voor een goede grote aanhap. Als je je kleintje aanlegt met het neusje ter hoogte van de tepel wordt hij of zij als het ware ‘verplicht’ om een grote aanhap te nemen.

Als je kindje de tepel naar voren duwt in de mond is dat soms wat lastiger te corrigeren; vaak is dit een kwestie van tijd voordat dit beter gaat. Maar probeer ook hier de tijd te nemen voor het aanleggen en laat je kindje als het nodig is opnieuw aanhappen. Belangrijk is dan dat je eerst het vacuüm verbreekt en je kindje rustig van de borst haalt.

Als het toch moet genezen

Dan zijn er gelukkig een aantal opties. Is aanleggen echt te pijnlijk? Dan kan tijdelijk afkolven en moedermelk met een cup of fles geven een uitkomst zijn. Voor sommige moeders is het tijdelijk gebruiken van een tepelhoedje ook fijn (let wel op dat dit bij onjuist gebruik ook wrijving kan geven).

Moedermelk is het beste medicijn tegen genezing van tepelkloven. Smeer daarom druppels moedermelk na de voeding of na het kolven uit over je tepels en laat ze aan de lucht drogen. Let wel op; heb je het vermoeden je een schimmelinfectie hebt? Dan is het juist beter om de moedermelk niet uit te smeren omdat de suikers in de moedermelk een voedingsbron zijn voor de schimmels. Twijfel je hierover, dan kun je het beste contact opnemen met een lactatiekundige.

Daarnaast bevordert lanolinezalf (bijvoorbeeld Purelan) de genezing van tepelkloven of zijn er helende kompressen of hydrogelpads, zoals de kompressen van Multi Mam.

Kijk samen naar de beste aanpak

Het kan helpen om samen met een lactatiekundige te kijken naar de oorzaak van de (terugkerende) tepelkloven. Aan de hand daarvan kun je ze gericht behandelen. Soms wordt de oorzaak niet gevonden en genezen de tepelkloven weer net zo snel als ze gekomen zijn. Het belangrijkste is dat je weer samen met je kindje kunt genieten van de borstvoedingsmomenten!

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • 09 mei 2024

    Ervaring van Annebel

    Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

    Lees verder

  • 25 april 2024

    Ervaring van Ilonka

    Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

    Lees verder

  • 18 april 2024

    Ervaring van Lysanne

    Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

    Lees verder

  • 19 oktober 2023

    Ervaring van Kiki

    Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

    Lees verder

  • 06 juli 2023

    Ervaring van Iris

    Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

    Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

  • 26 januari 2024

    Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

  • 13 juni 2023

    Borstvoeding tijdens de warme dagen

  • 06 maart 2023

    Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

  • 03 maart 2022

    Koemelkallergie en borstvoeding