Het ontstaan van een melkblaar

Het is niet altijd duidelijk hoe een melkblaar ontstaat, maar vaak ligt de oorzaak in het feit dat je kindje niet helemaal goed aan de borst drinkt. Hierdoor ontstaat wrijving van de tepel en/of tepelhof waardoor een blaar ontstaat; een soort huidvliesje gevuld met melk of vocht. Als je gebruik maakt van een tepelhoedje bij het voeden ontstaat de wrijving soms wat sneller en zie je vaker een (terugkerende) melkblaar.

Wat kun je ertegen doen

Stap één is kijken of je je kindje beter of anders aan de borst kunt leggen. Als je een tepelhoedje gebruikt, maak deze dan altijd een beetje nat. Vervolgens klap je deze terug en zet je het tepelhoedje op de tepel en klap je deze weer uit met de neusuitsparing op de juiste plek. Dit voorkomt wrijving en het loslaten van het tepelhoedje tijdens het voeden.

Ten aanzien van de blaar zelf is het het fijnste als deze kapot gaat. Dat klinkt gek, maar het werkt echt! Hierdoor verdwijnt de druk en zal het voeden een stuk minder pijnlijk zijn. Je kunt voor de voeding de blaar een beetje week maken met warm water (door bijvoorbeeld een warme washand tegen je tepel te houden of een zoogcompres nat te maken met warm water). Eventueel kun je wat soda aan het water toevoegen; wel even nadeppen of voorzichtig wassen met alleen warm water. Als je je kindje daarna laat drinken dan zal hij of zij de blaar waarschijnlijk kapot drinken. Lukt dit niet, dan kun je de blaar doorprikken met een steriele naald waardoor het vocht uit de blaar komt en de druk en daarmee de pijn afneemt.

Wees lief voor je tepels

De huid van je tepel(s) is nu een beetje beschadigd doordat de blaar kapot gezogen of doorgeprikt is. Je kunt je tepel(s) na de voeding verzorgen met Lanoline (bijvoorbeeld Purelan), of je kunt gebruik maken van verzorgende pads zoals Multi Mam kompressen. Vóór de voeding hoef je je tepel(s) niet te wassen als je deze producten gebruikt. Om druk en pijn aan je tepel(s) te verminderen kun je tepelbeschermers gebruiken. Hierdoor komt de tepel vrij te liggen van eventueel schurende of knellende kleding.

Pijn bij het voeden: een (terugkerende) melkblaar

Een melkblaar in combinatie met een verstopt melkkanaaltje

Soms ontstaat achter een melkblaar een verstopt melkkanaaltje. Ook dit kan pijnlijk zijn. Warmte (bijvoorbeeld een warmtepakking of warme pampers) en massage van de borst tijdens het voeden kunnen helpen om de melk beter te laten doorstromen. Wissel van voedingshouding zodat de borst op verschillende manieren wordt leeggedronken.

Hoe voorkom je dat een melkblaar terugkomt

Soms is dit niet te voorkomen, maar er zijn wel een aantal praktische tips die je zou kunnen proberen, eventueel samen met een lactatiekundige. Kijk altijd naar de aanlegtechniek; drinkt je kindje in een goede houding? Drinkt hij of zij rustig, of heb je een ware piranha aan je borst en drinkt hij of zij slordig en slurpt als het ware de tepel naar binnen? Probeer de tijd te nemen voor een rustige grote ‘aanhap’ aan de borst!

Als je een tepelhoedje gebruikt, gebruik deze zoals gezegd dan op de juiste manier. Voorkom een (te) strakke voedingsbh of knellende kleding, dit zorgt voor onnodige druk en wrijving van de borst en dus de tepels. Als de blaar kapot gezogen of doorgeprikt is, druk dan een beetje op je tepelhof om een eventueel achtergebleven streng opgehoopte melk uit te drukken. Dit kan voorkomen dat er weer een nieuw vliesje overheen groeit. Als laatste zou lecithine nog kunnen helpen bij, met name, een terugkerende melkblaar. Lecithine zorgt ervoor dat de melk als het ware beter kan doorstromen. Overleg wel altijd even met een lactatiekundige voordat je Lecithine gebruikt.

Daar kom ik in beeld; de lactatiekundige

Pijn bij het voeden is niet fijn en een (terugkerende) melkblaar kan echt super vervelend zijn. De praktische tips zoals hierboven uitgelegd zijn er om je te helpen, maar ga vooral niet aanmodderen als het niet lukt. Natuurlijk kijk ik graag met je mee en help ik je waar dit nodig is zodat het voeden weer een fijn moment wordt!

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • 09 mei 2024

    Ervaring van Annebel

    Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

    Lees verder

  • 25 april 2024

    Ervaring van Ilonka

    Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

    Lees verder

  • 18 april 2024

    Ervaring van Lysanne

    Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

    Lees verder

  • 19 oktober 2023

    Ervaring van Kiki

    Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

    Lees verder

  • 06 juli 2023

    Ervaring van Iris

    Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

    Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

  • 26 januari 2024

    Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

  • 13 juni 2023

    Borstvoeding tijdens de warme dagen

  • 06 maart 2023

    Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

  • 03 maart 2022

    Koemelkallergie en borstvoeding