Duwen, trekken, loslaten en verslikken, wat is er aan de hand?

Misschien was dit eerder niet zo en is dit nu ineens wel het geval, of is het altijd al zo geweest maar werkt het nu niet meer voor jullie. Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn, daarom is het belangrijk uit te zoeken wàt precies. Een lactatiekundige kan je daarbij helpen door mee te kijken met een voeding. Op deze manier wordt het geven van borstvoeding voor jullie samen weer een fijn (en effectief!) moment.

Duwen in de borst

Je kindje ligt aan de borst en begint met de handjes of vuistjes te duwen in de borst; dit doet hij of zij om de toeschietreflex en de melkstroom te stimuleren. Eigenlijk is dit een hele mooie natuurlijke manier van je kindje om dit zelf te regelen!

Om te zien of je kindje goed aan de borst drinkt haal je wel eens die vuistjes weg om te kijken, maar laat de vuistjes of handjes eens waar ze zijn en kijk wat er gebeurd. Je kindje zal dit namelijk niet de hele voeding doen, maar alleen op bepaalde momenten om te zorgen dat er meer melk uit je borst komt. Leuk weetje: dieren, zoals lammetjes, doen dit ook met de snuit bij de moeder tijdens het drinken!

Trekken aan de tepel

Auw.., trekken aan de tepel en/of de borst kan erg pijnlijk zijn. Dit kan een manier zijn die je kindje bedacht heeft om melk uit de borst te krijgen. Soms klemt hij of zij de kaken erbij om de tepel goed vast te kunnen houden. Je kindje ‘hangt’ als het ware aan de tepel. Belangrijk is dan goed te kijken naar de aanlegtechniek, kan hierin iets worden verbeterd? Is de aanhap groot genoeg? Is de houding comfortabel voor zowel je kindje als voor jou? Misschien kun je je kindje helpen om op een andere manier de tepel goed vast te kunnen houden, zonder te trekken. Het kan zijn dat hiervoor (tijdelijk) een andere houding nodig is om te voeden of een hulpmiddel zoals een tepelhoedje.

Soms trekt een kindje aan de tepel en klemt de kaken om de melkstroom juist te vertragen, bijvoorbeeld bij een sterkte toeschietreflex of bij veel melkproductie. Door op deze manier aan de borst te drinken probeert je kindje als het ware de melkstroom zelf te regelen.

Ook kan het zijn dat je kindje last heeft van spruw (zie voor meer uitleg hierover mijn andere blog over spruw) en daardoor trekt aan de tepel. Je hoeft zelf geen klachten te hebben van spruw, maar je kindje kan er wel last van hebben en dat kan zich op deze manier uiten.

Kijk goed naar je kindje, wat zie je en wanneer doet hij of zij het? Is dit gedurende de hele voeding, of een gedeelte ervan? Als je dit weet dan ben je al een stapje dichterbij een meer relaxte voeding!

Loslaten van de tepel tijdens het drinken

Het loslaten van de tepel tijdens de voeding kan ook meerdere oorzaken hebben. Laat je kindje meerdere keren per voeding los? Dan kan het zijn dat hij of zij de tepel niet goed kan vasthouden om wat voor reden dan ook. Hier geldt hetzelfde als bij het trekken aan de tepel, kijk naar de aanlegtechniek. Is er een andere houding waardoor je kindje de tepel beter vast kan houden? Je kunt proberen of het stimuleren van voedingsreflexen helpt tijdens het voeden. Een (tijdelijk) hulpmiddel zoals een tepelhoedje kan uitkomst bieden. Ook kan het zijn dat er nog niet voldoende melk is en dat je kindje voor even geholpen is met melk uit een borstvoedingshulpsetje. Er zijn echt meerdere wegen naar Rome; er is niet één gouden standaard. Je zult bij je kindje moeten uitproberen wat werkt (en vooral ook, wat niet!).

Verslikken in de melk

Verslikken kan heel vervelend zijn, alleen al om te zien. Je kindje wordt er onrustig van, hapt lucht mee naar binnen wat kan zorgen voor boeren en/of krampjes en daarmee nog meer onrust. Het is een cirkeltje waar je soms niet makkelijk uitkomt. Belangrijk is te kijken wanneer je kindje zich tijdens de voeding verslikt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een sterke toeschietreflex hebt die je kindje als het ware ‘weg moet drinken’ en wat niet altijd lukt. Je hebt vaak meerdere toeschietreflexen tijdens een voeding dus verslikken kan dan ook vaker tijdens één voedingsmoment voorkomen. Soms helpt het al om de eerste melk, dus nog voor de eerste aanhap, met de hand weg te laten lopen (of op te vangen in een bakje). Dan is de eerste toeschietreflex geweest en kan je kindje rustig beginnen met drinken.

Biological nurturing of instinctief voeden

Soms is er (te) veel voeding waardoor je kindje de melkstroom niet bij kan houden en dus veel drinkt in korte tijd. Hierdoor komt er vaak ook lucht mee naar binnen wat zorgt voor boeren en/of krampjes en onrust aan de borst. In zo’n geval kan het helpen de zwaartekracht mee te laten werken door in een andere houding, meer onderuit gezakt te voeden. Dit wordt ook wel biological nurturing of instinctief voeden genoemd.

Een mondonderzoekje: gehemelte, lipbandje en tongriem

Naast observeren en andere houdingen, technieken of hulpmiddelen proberen kan een mondonderzoekje uitkomst bieden. Ik kijk dan als lactatiekundige in de mond van je kindje en voel met een vinger naar onder andere het gehemelte, het lipbandje en de tongriem. Ook kijk ik of je kindje zijn of haar tong goed kan bewegen en goed kan zuigen. Dit doe ik natuurlijk op een rustige en zo prettige mogelijke manier met handschoenen aan.

Een combinatie van meerdere factoren

Het hoeft niet zo te zijn dat er alleen sprake is van duwen, trekken, loslaten, verslikken of een variatie in het mondgebied. Het kan ook een combinatie van deze factoren zijn. Ook dan is het natuurlijk belangrijk te kijken wat de oorzaak is, vaak is het handig om dit samen met mij, een lactatiekundige te doen. Soms is het een kwestie van uitproberen tot je weet wat werkt voor jouw kindje. Misschien is je kindje wel een ware piranha aan de borst en snel boos of ongeduldig en duurt het voor hem of haar te lang voor de melk op gang komt. Een wat ouder kindje is wellicht snel afgeleid door alles wat er in de wereld gebeurd. Dat is deels temperament en ontwikkeling, maar ook daar zijn tips en trics voor waardoor hopelijk het voeden (weer) wat rustiger zal gaan!

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • 09 mei 2024

    Ervaring van Annebel

    Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

    Lees verder

  • 25 april 2024

    Ervaring van Ilonka

    Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

    Lees verder

  • 18 april 2024

    Ervaring van Lysanne

    Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

    Lees verder

  • 19 oktober 2023

    Ervaring van Kiki

    Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

    Lees verder

  • 06 juli 2023

    Ervaring van Iris

    Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

    Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

  • 26 januari 2024

    Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

  • 13 juni 2023

    Borstvoeding tijdens de warme dagen

  • 06 maart 2023

    Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

  • 03 maart 2022

    Koemelkallergie en borstvoeding