Tips en tricks

Wellicht helpen onderstaande tips en tricks je door de eerste spannende dagen zonder je kleintje. En niet geheel onbelangrijk; je kunt hopelijk nog lang genieten van de borstvoeding (en een voorraadje melk in de vriezer!)

Tip 1: Laat je kindje aan de fles wennen

Het is handig om je kindje al in je verlof aan de fles te laten wennen en dan het liefst voordat je kindje 6 weken oud is. Dit omdat het zuigen bij kindjes veranderd na 6 weken, waardoor je kans hebt dat het wennen aan de fles moeilijker gaat. Denk je nu: “O jee, dat heb ik helemaal niet gedaan”? Dan kun je natuurlijk alsnog beginnen en rustig aan kijken hoe het gaat.

Trick: Laat de fles door iemand anders geven dan mama

Straks moet je kindje een aantal dagen of dagdelen zonder jou. Het kan helpen om de fles te laten geven door iemand anders dan mama, bijvoorbeeld; papa, opa, oma of de toekomstige oppas of gastouder. Dit kan helpen om de overgang naar de opvang makkelijker te laten verlopen. En ook fijn; jij kunt mooi een middagje ME-time plannen bij de kapper of lunchen met een vriendin.

Borstvoeding en weer aan het werk

Tip 2: Een voorraadje melk aanleggen

Als je de fles geeft (of laat geven), dan wil je natuurlijk graag dat daar moedermelk in zit. Het is daarom handig om in je verlof een voorraadje aan te leggen voor als je weer gaat werken. Deze melk kun je een aantal dagen in de koelkast zetten, maar ook voor langere tijd in de vriezer bewaren.

Trick: Hoe leg je een voorraadje aan?

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om tussen de voedingen door een aantal dagen een keer extra te kolven. Doe dit niet vlak ná de voeding, want dan zal de opbrengst niet zoveel zijn. Tegen het einde van je verlof is je kindje ongeveer 3 maanden oud. Gemiddeld laat je kindje dan 3 à 4 uur tussen de voeding (dit kan ook korter of langer zijn). Je kunt dan bijvoorbeeld een uur of 2 uur na de voeding een kwartiertje kolven.

Is er een bepaald moment op de dag dat je kindje langer tussen de voeding laat? Ook dan zou je een keertje extra kunnen kolven.

Tip 3: Gebruik een lekschaal of moedermelk collector

Heb je veel voeding en/of drinkt je kindje maar aan één borst per voeding? Tijdens de voeding kun je dan, als je borst lekt, aan de andere borst de melk opvangen. Het zou super zonde zijn als deze melk verloren gaat in je kleding of een hydrofiele doek. Je kunt de melk opvangen door een bakje of flesje onder je borst te houden. Ook kun je gebruik maken van een lekschaal.

Je kunt er ook voor kiezen om aan de andere borst een borstpomp of moedermelkcollector te gebruiken; deze zet je op je tepel en tepelhof en knijp je licht in. Door de silicone rand van de schelp zuigt de pomp/collector vacuüm en vangt deze de melk op. Het opvangen kan handsfree doordat de collector vacuüm zuigt. Sommige fabrikanten noemen het ook een handkolf. Het verschil met een reguliere handkolf is dat je de collector niet met een hendel kunt inknijpen voor meer of minder stimulatie.

Trick: Verdeel de melk in kleine porties

Het is lastig om vooraf te bepalen hoeveel moedermelk je kindje uit de fles zal drinken; tenslotte is elk kindje anders. Ook zie je aan de borst niet hoeveel je kindje drinkt. Het kan daarom handig zijn om de melk in kleine porties in de vriezer te bewaren; hiervoor kun je speciale moedermelk bewaarzakjes of (plastic) potjes gebruiken waarop de hoeveelheid staat aangegeven. Voor een nog kleinere hoeveelheid zou je de moedermelk kunnen doseren in ijsblokzakjes of –bakjes.

Tip 4: Bespreek vooraf de mogelijkheden voor het kolven op het werk

Als je vooraf de mogelijkheden met je werkgever bespreekt, voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als je de eerste dag weer aan het werk gaat. Waar kun je, rustig en ongestoord, een kwartiertje zitten om te kolven? Kan deze ruimte op slot of niet? En kun je je kolfsetje daar schoonmaken? Wellicht heb je nog andere vragen; stel deze gerust, je bent zeker niet de eerste en de enige die kolft op het werk!

Trick: Neem een koeltasje mee

Het is handig om een koeltasje mee te nemen naar je werk waar je de gekolfde melk in kunt bewaren. Dit hoeft niet alleen op warme dagen, maar het is juist handig voor elke werkdag. Je kunt jouw koeltasje gewoon in de koelkast zetten zodat jouw melk afgesloten staat en niet tussen de boterhammen met kaas van je collega!

Relax en kijk hoe het gaat

Je hoeft echt geen liters melk als voorraad in je vriezer te hebben. Want als je op je werk kolft, neem je tenslotte ook weer flesjes melk mee naar huis voor de volgende dag(en). De ene dag zal je kindje meer drinken dan de andere dag; dat zal hij of zij aan de borst ook doen, alleen zie je het dan niet. Relax, jullie vinden vanzelf een nieuw ritme!

Moeders aan het woord

Veel moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen met (aanstaande) moeders die ook hulp bij borstvoeding nodig hebben. Lees hiernaasthieronder hoe deze moeders mijn consultatie hebben ervaren.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • 09 mei 2024

    Ervaring van Annebel

    Het consult was heel prettig en heeft mij van mijn onaangename onzekerheid omtrent de borstvoeding afgeholpen.

    Lees verder

  • 25 april 2024

    Ervaring van Ilonka

    Het is erg fijn dat er van tevoren alles besproken wordt vanaf de zwangerschap tot de bevalling. Je voelt je echt wel gezien, gehoord en begrepen.

    Lees verder

  • 18 april 2024

    Ervaring van Lysanne

    Moniek was heel open en nam de tijd voor ons. Ook was het fijn om contact te houden via WhatsApp. Moniek reageerde altijd heel snel.

    Lees verder

  • 19 oktober 2023

    Ervaring van Kiki

    Moniek is een hele lieve geduldige vrouw die werkt met haar hart. Ze heeft ons heel fijn geholpen toen we de hulp goed konden gebruiken.

    Lees verder

  • 06 juli 2023

    Ervaring van Iris

    Ik was in het begin erg onzeker betreffende de borstvoeding en hoe het ging. Door Moniek heb ik weer meer zelfvertrouwen gekregen en meer houvast.

    Lees verder

Volgende

Over borstvoeding

  • 26 januari 2024

    Baby’s tweede nacht: dorstige draakjes en mamahonger

  • 13 juni 2023

    Borstvoeding tijdens de warme dagen

  • 06 maart 2023

    Fundashon Lechi di Mama Kòrsou

  • 03 maart 2022

    Koemelkallergie en borstvoeding